29 oktober 2016

De slag om de Schelde herdacht op Uncle Beach in Vlissingen

VLISSINGEN - Vlissingen herdacht zaterdagmiddag op Uncle Beach de Slag om de Schelde.

De 92-jarige veteraan Patrick Churchill, Hij landde op 1 November 1944 op Uncle Beach, samen met het Brits/Franse 4e Commando. Als de hoogbejaarde veteraan zaterdag de woorden 'We will remember them' uitspreekt, is het doodstil. Vlissingen herdenkt de bevrijding van de stad en haar doden. De militairen en de bewoners van Vlissingen die omkwamen tijdens die bevrijding in de helse dagen tussen 1 en 4 november.

Hans Koeman van de Stichting Oorlogsjaren Vlissingen bij het voorlezen van de trieste rij namen: 'Iedere naam is een schreeuw om vrede'. De nieuwe Stichting draagt sinds vorig aar zorg voor de herdenking aan de voet van de Oranjemolen. Leerlingen van het Scheldemond college lazen de dodenlijst voor. "Als je dan de naam van een jongetje van acht moet voorlezen gaat er wel iets door je heen. "Toen ik acht was kon ik gewoon buiten spelen", zegt Daniel Zielstra (17). Burgemeester Bas van den Tillaar vroeg zich in zijn speech ook af hoe die donkere dagen voor de Vlissingers waren. Dagen vol angst, verlies van geliefden. Hij droeg een fragment voor uit het dagboek van de Rode Kruis-arts Jens die in het zwaar onder vuur liggende ziekenhuis werkte. Bron: PZC beeld: Elvis Rademaker

Slag om de Schelde

Zaterdag 1 november 2014 vond de 70ste herdenking van de Slag om de Schelde plaats. Op deze dag werd ook het herdenkingsgebied voor de Tweede Wereldoorlog "Uncle Beach op de Groene Boulevard in Vlissingen officieel geopend.

 

Hevige strijd

 

"Uncle Beach" was de codenaam van het strand ten oosten van de Oranjemolen in Vlissingen, waar de militairen op 1 novenber 1944 op Walcheren landden. Na een hevige strijd werd Vlissingen op 3 november 1944 bevrijd. Dit was één van de belangrijkste stappen in bevrijding van West Europa. Kort daarna werd op 8 november 1944 de zeer belangrijke troegang tot de havens van Antwerpen veroverd. De slag om de Schelde was gewonnen!